Oči, kdaj boš spet pekel na žaru?

so besede, ki blagodejno vplivajo na moje srce. Ko te vpraša hčerka kdaj boš pekel slišim veliko več. Najprej slišim pohvalo. Namreč, če si otrok želi konkreten steak in sprašuje bančnika po njem, potem smo na pravi poti. Pa ne govorim o bančnem poslu. Govorim o familiy time konceptu. Govorim o tem, da ima hčerka rada moj futr. Govorim o tem, da ima tudi žena rada moj futr. Še danes sem vedel, da se je žena pred slabimi dvemi leti odločila in mi za 40ko kupila žar. Čist ta pravga webrčka. Od takrat sem se naučil res ogromno. Imam srečo, da so ob meni (poleg jedcev) štirje žar vodniki: Prva dva sta manj poznana. Lado in Kisli. Top človeka. Ogromno znata. Eden večkratni žar mojster med profili, drugi žar mojster med amaterji. Ampak daleč, da je amater. In druga dva, dosti bolj znana Peter Hajdu in Matej Stipanič. Od obeh se učim. Učim se iz njunih predavanj in njunih zapisov. Prvi je predstavnik bolj BBQ scene, ki temelji na daljši peki in nizkih temperaturah, drugi pa na krajših pekah in visokih temperaturah.

Nazadnje sem bil v uku pri Mateju.

fotka

Pekli smo stejke. Top je bilo. Nekaj stejkov sem poznal, nekaj ne. Čeprav mi je najbolj v spominu ostal Tri Tip stejk. To pa je bogatija. Noro dober stejk. Lahko bi rekel, da se enostavno kosa s tomahawk stejkom. Všeč mi je bilo, da je Matej stopil iz okvirov delavnice in poskusil (na moje priporočilo) peko na direktnem (razžarjenem) oglju – Caveman style. Skorjica je lepo hrustljava. Hkrati pa se s tem nekako izognemo težavi pri premajhni temperaturi. Moram reči, da je bila zanimiva pogruntavščina. Okus pa ni bil nekaj posebnega. Mislim pa, da bi ga s pravo začimbo lahko lepo nadgradil. Bom poskusil še doma.

Hkrati nam je Matej odkril eno tančico skrivnosti: Uporaba ananasa za mehčanje mesa. V nadaljevanji dodajam film na Youtube, ki govori točno o tem. Če vas zanima… poglejte: https://www.youtube.com/watch?v=ahe9xtwwUlA. Sam še nisem poskusil. Vsekakor pa bom.

Več skrivnosti iz delavnice ne bom povedal. Preizkusite sami – se splača. Več info: Delavnice.

Skratka zelo sem vesel, da sem dobil pred časom Webrčka, danes pa večino kuham na ProQ. Nič ni narobe z Webrčkom. Super je. Pri meni je namenjen predvsem pekam z višjimi temperaturami. Govorim o temperaturah nad 200 C. ProQ je namenjen predvsem dimljenju. Komaj čakam, da kmalu pride čas, da spet kaj podimim. Sploh, le bo kak sneg. Namreč v snegu zgleda peka noro. Vse okoli je belo, jaz pa pečem na žaru. Nekaj česar niti ne pomislimo. Pa pravzaprav nima niti veze, da je zunaj mrzlo. Pečem na pokritem žaru.

Povezava z žarom so tudi noži. Seveda odlično nabrušeni. Sam jih brusim. Je užitek. Pa tudi žena je zadovoljna. Tudi to je bilo darilo za rojstni dan. Delavnica brušenja nožev. Ogromno sem se naučil na delavnici pri Ostrem robu. Priporočam vsakomur. Nož dobi čisto novo dimenzijo. Lepo je uporabljati oster nož.

Zdaj razmišljam o novi kuharski delavnici. No. pravzaprav ni delavnica. Je šola. Ampak o tem drugič. Sem ženi obljubil, da najprej magistriram.

Kaj pametnega napišem drugič, ko spet kaj spečem. Pozno je.

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: