BBQ

Vse se spreminja. Tudi dojemanje peke na žaru. Če je bilo pred časom (za mene) IN klasična peka na žar, ki je vsebovala peko piščanca, čevapčičev, pleskavic, vratovine in podobno, sem pred kasneje”spoznal” bbq.

Precej drugačen tip peke, ki traja in traja…

Več info o tej zadevi je mogoče najti na:

Moja oprema:

Začel sem z Weber gbs 57 master touch. Gre za odličen žar, ki omogoča (po mojem menju) za odličen začetek učenja dela z žarom. Žar omogoča večino vrst peke na žaru. Najlaže pa je na njem delati večje kose mesa tako na direktni kot indirektni peki. Eden od mojih učiteljev žara pravi, da gre za žar, ki deluje kot urca. Ne bi se mogel bolj strinjati z njim. Vendar pa je žar primeren za večje kose mesa, večje družbe ali pa žar, ki služi kot “štedilnik”.

Nadaljaval sem z ProQ excel 20 elite. Gre za odličen bullet smoker, ki prav tako zadovoljuje vse moje potrebe po dimu. Hkrati mu modularnost omogoča, da žar raste in se manjša.  Smoker lahko služi kot tekmovalni smoker, kar pomeni, da gre za izredno kvalitetno izdelavo žara. Temperaturo, lahko ob pravilni uporabi, pripravimo skoraj na stopinjo natančno.

Kot tretji je prišel k hiši počitniški Kingstone smoker. Gre za smoker cenejše izdelave. No, na njem je mogoče speči vse, ni pa to tekmovalni smoker. Da se speči na njemu, vendar ne gre za smoker, ki bi omogočal izredno natančno pečenje. Manjka mu malo natančnosti pri izdelavi. Uporabljam ga predvsem na dopustu.

Zadnja pridobitev je Napoleon TravelQ. Gre za odličen plinski žar. Žar smo kupili zaradi “strahu” da bi nam na počitnicah prepovedali peči. Žar je res izjemen. Doseže temperaturo 350C, kar omogoča pečenje prav vsakega kosa mesa ali česa drugega.
Gre za prenosni žar, ki omogoča tako direktno, kot inditrektno peko. Prav tako zelo hitro doseže visoko temperaturo.

Poleg klasičnih žarov velja predstaviti še Dutch oven posodo, ki jo uporabljamo lahko za bodisi kuho ali pa pečenje. Posoda ima funkcijo, da lahko z njo kuhamo po sistemu “izpod peke” ali pa jo enostavno damo v žar ali pečico in ima funkcijo posode za pečico. Lahko pa v njej kuhamo tudi s pomočjo plina. Skratka vsestranska zadeva.

Poleg vsega uporabljamo še Anova – vakumski Suis vide kuhalnik, ki omogoča dolgotrajno kuhanje z nizkimi temperaturami. In kako je to povezano z BBQ? Temu nekateri pravijo tudi vakumsko pečenje. Hkrati pa se odlično dopolnjuje z žarom.

In zaenkrat zadnja pridobitev je naša pizza pečka. OONI KODA. Gre za plinsko “home use” pečko. Enostavna za uporabo. Daje pa odlične pizze. Z OONI KODA lahko dosežemo med 450 C in 500 C. Posledično spečemo pizoo v 45 do 90 sec.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: