Kruh, bunsi in BBQ

Pretekli vikend je bil spet obarvan v barve kulinarike. V soboto nam je doma zmanjkalo kruha. In seveda, ker se nam ni dalo iti v bližnjo trgovino (izraz bližnja pri nas pomeni 7 km) sem ga spekel. Sestavine za peko kruha so praviloma doma ves čas. Kvas je praviloma “suh”, da imamo zalogo, namesto vode uporabljamo mleko, moka pa tudi. No sol itak.

Najboljši nakup preteklega leta je bil kuhinjski robot. Gre za Kenwood MultiOne. Z njim delamo praktično vse. Sekljamo, delamo testo za kruh, pizzo,… Z njim režem čebulo za golaž. Z njim stepamo smetano in drobimo piškote za super osvežilno Malinovo mascarpone tortico.

Malinina Mascarpone tortica

Gremo naprej k kruhu. No kruh sem začel delat v tem super druper robotu. Ker sva pred časom jedla top kruh od Simone (žena od Simona, ha, ha), da ona fulll dolgo meša testo, sem to storil tudi sam. Namreč robot je mešal, jaz sem pa na to malo pozabil. V enem receptu je pisalo, da mora testo postati svilnato… Kaj pomeni svilnato? Po SSKJ to pomeni:

svílnat -a -o prid. (ȋ)

  1. 1. nav. ekspr. po videzu, otipu podoben svili: svilnate nitiblago je mehko in svilnato / svilnate obrvi / svilnat otip, sijaj
  2. 2. star. ki je iz svile; svilen: svilnata obleka, ruta

No, pod tem opisom si pač ne znam predstavljati, kaj pomeni svilnato testo. Po brksanju po spletu, sem si pomagal z naslednjim opisom:  “svilnato gladko, voljno testo“. Nekako iz tega razvozlam, da mora biti skoraj malo “premokro”, pa vendar se mora vleči. To smo potem dali počivat/vzhajat in pozabili nanj. Tako je “počival” zagotovo več kot uro in pol. Toliko, da je narasel na 3 kratnik svoje osnovne velikosti. No več ni mogel, ker ga je zaustavila folija. To sem še enkrat pregnetel, spet pozabil, dal spečt in prišel je rahel in super kruh. Aja, trdoto skorje sem zmehčal z mokro krpo (kruh sem ovil v močno vlažno krpo). Kruh smo pojedli (skoraj v celoti) štirje komadi (iz pol kile moke) skoraj v enem obroku.

20170812_171558

No dan kasneje je bil an vrsti BBQ. To pomeni vstajanje ob 6:30 zjutraj (nedelja). Pač smo si zaželeli kosilo ob 14:00. Naredil sem svinjska rebrca, goveja rebrca, svinjska ribica, prebranac, zraven pa (itak nismo imeli kruha, ker smo ga prej pojedli) še burger bunse.

Burger bunse sem delal po receptu Mateja Stipaniča, s tem, da sem vse kar je bilo čakanja nekoliko podaljšal. Te bunsi osvajajo svet.

No na tole pojedino sem povabil svojega bestiča (tko pravjo moje hčerke svojim, v tistem trenutku, najboljšim prijateljicam) in njegovo familjo. Ker ima on dva pingvina in mi imamo dva pingvina sem kupil še perutničke (že začinjene) in čevapčiče (oboje Lidl). Pač se mi ni dalo tega delati posebej, ker je bilo že itak dovolj dela z ostalim. Pa še začimb mi je zmanjkalo ta vikend. Tako moram hitro v nabavo. Kakšen predlog? Najraje kupujem že izdelane “rube”.

20170813_073314

Ribse delam po sistemu 3 + 3. To pomeni, da so tri ure v dimu in tri ure v foliji. Potem pa počivanje kako uro. No goveja rebra (v skrinji sem imel malo bolj konkretna) bi lahko bila v kettlu še kake dve uri.  Svinjska ribica je bila v kettlu dve uri v dimu, potem pa še 1 uro v foliji. Vse na 120C. Ko se mi je prostor malo sprostil, sem pa dodal še perutnice (že pripravljene). Zanimalo me je kake bodo,… Nazadnje so bile perutnice bolj tako, tako. No tokrat so bile izjemne. Odlično spečene, meso sočno, rahlo sladko,… Slikc žal ni, ker sem pač pozabil… Perutnice so bile v kettlu kako uro in pol. Še zdajle jih sanjam.

Ker prejemam vprašanj, kje sem dobil stojalo za rebra… Odgovor je Ikea. Le odstranit je potrebno plastične delčke. To uporabljam že kako leto, čiščenje v pomivalnem stroju… Odlična zadeva.

Tokrat sem prvič užival v hrani, ki jo pripravljam na BBQ. Ne razumem tega, vsaka jed, ki jo pripravim, meni ne ustreza. Gostje pa oh in sploh zadovoljni. Otroci, ko vidijo meso na žaru, se jim učke kar svetijo in samo čakajo. En pingvin od mojega BF pravi, da ne je svinjine, govedine. Bolj ali manj uživa v prehranjevanju z aviacijo. No tokrat je najprej vljudnostno poskusil svinjsko ribico in rebra. Če sem prav videl, ga je svinjska ribica čisto sezula.

Saj ne rečem. Žena je čisto navdušena nad govejimi rebri in svinjsko ribico. Moj ta velik pingvin je totalno užival v govejih rebrih. Moj BF je rekel, da je užival v svinjskih ribsih. Da mu je bilo vse všeč.

Jaz pa ob tej hrani ne uživam na polno. Ko pripravljam, pečem je super. Uživam v tem. Mogoče sem se malo “najedel”. Kaj pa vem. Čeprav že danes razmišljam kaj bom delal prihodnji vikend :).

Čeprav tokrat so tudi mene sezula piščančja krila. V teh sem res užival. Čeprav sem trpel za problemom nasičenosti. Namreč prej sem se najedel drugih zadev. Pa sem poskusil le vsako stvar po en kos.

In kje so čevapi? Ni jih bilo. Namreč ni bilo potrebe. Otroci so uživali v tem kar je bilo pripravljeno. Posledično ni bilo potrebe, da spečem še to. To pomeni, da so čevapčiči svoje trenutno zatočišče našli v zamrzovalni skrinji.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: