Moja BBQ zgodba

No zgodilo se je nekaj malega več kot leto nazaj. Dobil svojega Webrčka. In to od žene. Seveda je bilo za rojstni dan. Za mojo prvo 40tko. žar

In prva zadeva, ki sem jo dal gor je bila svinjska krača. Itak, da se ni sešlo. Poskusil sem jo zdimiti. Takrat je šlo vse narobe. Padal je dež, temperatura žara je nihala, priprava ni bila ustrezna.

No danes je zadeva precej drugačna. Danes dimim svinjska rebrca, svinjsko ribco pa tudi poskusil se bom v dimljenju perutničk. Temperatura žara je stabilna. No stabilna. Niha med 120 in 130 stopinj. Kot urca. Predenj sem dal meso v žar sem seveda nanesel pravi rub (mešanico začimb za žar). Tudi o omakci že premišljujem. Pa ni bilo vedno tako.

Oziroma največji preskok se je zgodil na KCBS Cooking & Judging Class 2017 v organiziaciji SBBQS. Noro je bilo. Učil nas je Jim Johnson, master BBQ učitelj. Tip res obvlada. Zraven sem imel še Petra Hajdu, enega od ustanoviteljev SBBQS, predvsem pa odličnega žarovnista in poznavalca slovenske BBQ scene. Danes bi bil brez dragocenih nasvetov Petra “bos”.

Danes prvič delam BBQ, po naučenem, za mojo družino. Malo mi je nerodno, na drugi strani pa tudi malo strah. Saj so že jedli moje stvaritve z žara…. Danes pa bodo prvič jedli BBQ, tisti pravi, prvinski. Z rubom, brez nihanja temperature, s stalnim dimom,…

Class je bil idiličen. Zbralo se nas je okoli 30 iz različnih vetrov. Eni so bili profesionalci, eni smo bili ljubitelji. Pa vseeno, vsi smo navdušenci BBQ. Sam sem se naučil res ogromno. Tudi razmišljanja o pripravi hrane so popolnoma drugačna. Da o kvaliteti hrane sploh ne govorim. Noro! Naravnost uživamo.

Rebrca so šla v žar okoli 6:30. Namazal sem jih z rubom, ki sem ga dobil od Johna. Osvežujem jih s pomarančnim sokom. Jap, nobenega piva. Saj bi uporabil jabolčni sok, pa sem ga pozabil kupit. No drugič. Bom vsaj videl razliko. Čez nekje uro gresta v žar sva kosa svinjske ribice. Prvi kos je narejen z rubom od Johna, nepekoč, drugi kos pa testiram Cofee Rub (Gourmet Kotany). Po mojem bodo okusi nori. Cofee Rub je malenkost pekoč, ne manjka klasična sestava rubov (sol, poper, paprika). Poleg še nekaj ostalih sestavin pa po vonju in okusu lepo nadgradita zgodbo Rožmarin in Timijan, Komaj čakam, da poskusim :). Ko tole pišem, še vedno ne vem kaj bom uporabil za perutničke.

Ko sem na “Classu” Petru rekel, da sam ne uporabljam omakc mi je rekel le: Napaka!. In po omenjeni izkušnji je to res napaka. BBQ omaka okus res lepo nadgradi. Včeraj se mi ni ljubilo, da bi kupil sestavine za BBQ omako. Zato sem se odločil, da kupil kar eno klasično BBQ omako iz Hoferja, ki pa jo bom seveda nadgradil. delal bom dve varianti. Eno malenkost pekočo, eno pa nepekočo. Za otroke. Pa tudi za ženo ne sem biti preveč pekoča.

Končno se bo tudi v prihodnjih dveh mesecih našlo nekaj časa zame. Namreč vikendi so fraj. Otroci nimajo šole, tavelka nima odbojke, Mala Skakalka pa ima tudi konec tekem in v juliju “dopust”.

Naslednja avantura, ki se jo bom lotil je brisket.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: