Italija prvič

Končno.

Prvomajske počitnice so bile v znamenju Italije. Avtokampi.si so naredili super reklamo za Sabbiadore Lignano.

Od marca do maja 2022 je bilo noro v službi. Kar nekaj stresa in nadur. In zato sem težko pričakoval Lignano. Naše prvo letošnje kampiranje s Camp-letko. Našim Hotelom na Kljuki.

Hotel je tudi prišel iz popravila. Tokrat obogaten. Prvotni kufer na rudi je zamenjal nov kufer proizvajalca Comanche. Kaj pomeni obogaten? Bistveno več prostornine. Še več krame lahko stlačiš notri. Za nas je to kar pomembna pridobitev, saj je v prikolici že res veliko robe.

Druga pridobitev je plinski razdelilnik. Plinski razdelilnik, ki omogoča dodaten priklop žara. Saj vemo, da je žar pomemben dodatek kampiranju.

Končno pride dan odhoda. Zjutraj še državljanska dolžnost volitve in gremo. Do Lignana smo potrebovali slabe tri ure vožnje.  Seveda sem tokrat poskrbel, da je bil odhod od doma nekoliko prej, ker smo bili kot ponavadi zmenjeni še s Polanci. Tokrat eno družino. In mi itak zamujamo. Meni gre to strašno na živce. Moje čudovite srnice pa to ne moti.

Vozili smo v skladu z omejitvami 110km/h in nekaj malega postankov. Med vožnjo ah, ne bi govoril. Žena je bila kopilot. Dal sem ji titulo z namenom, da bo delo opravljeno odgovorno. Res se mi je zlomilo držalo telefona. Tako je morala ženka naš vodič (telefon – google map) držati v roki. Seveda se je naveličala koordiniranja poti in tako je raje držala telefon v roki, itak vse z namenom, da ona ne bo nič kriva,  če bomo slučajno zašli. Proti koncu poti je skušala nekaj navigirat in nas je tako poslala gledat rožce (to pomeni, da nas je speljala na napačno pot). Seveda je bil kriv naš elektronski napovedovalec poti – google map, ki me je do sedaj le redko pustil na cedilu.

Končno pridemo v kamp. Na recepciji, ki je pravzaprav sprejemna hišica, Italijan govori lepo angleško. To je bil zame prvi šok. Hkrati zelo prijazen. Ustrežljiv. Tega nisem vajen. Glede na to, da sem tri leta živel v Kopru in bil tedensko v Trstu, tega tam nisem bil navajen. Tudi kamp izjemno čist.

Seveda smo izbrali pravi dan, da se postavlja prikolico – v dežju. Najprej skrbna izbira parcele. Ta ni prava ker… Ta ni preveč sončna. Ta je preveč blizu Wcja. Ta je predaleč od Wcja,… IN najdemo ravno prav blatno parcelo. Ta ni imela trave, imela pa je blato. In ravno takrat je malenkost sijalo sonce in obsijalo parcelo. Itak, da smo jo izbrali, kajti v času prvega maja se izbira sončno parcelo, da ne zebe. Kasneje se je izkazalo, da je to pravzaprav parcela, ki je sonce ne obsije (kar bi lahko vedeli po blatu…).

Pljunemo v roke. Postavljamo, ko je deževalo. Z ženko se niti nisva kaj preveč kregala, kot je to običajno. Sem se že navadil, da ima žena vedno prav in popustil. Saj vemo, da pametnejši odneha in drugi pregovor, ki močno olajša življenje je, da ima žena vedno prav. Tretji, ki pa ga često upoštevam je Happy  wife, happy life. To so stare modrosti, ki jih priporočam vsakomur, ki želi normalno in brez krega, med možem in ženo, dolgo in prijetno življenje.

Torej postavljali smo v dežju. Ko je bil čas za prvo pivo je nehalo deževati. Veseli smo si vzeli primerno pavzo. Nadaljevali smo s postavljanjem, ko je dež nadaljeval svojo pot. Saj, da bi postavljali v suhem in počivali ko dežuje to itak ne gre.

Ker je bil dež bolj rosenje to za Camp-letko ni bilo hudega. Pomembno je, da imaš le štart suh, da raztegneš baldahin. Potem itak ni več panike. Si že na suhem. Se pravi je groza zgolj prvih 20 minut, če delaš počasi.

Takole v času prvega maja in kasneje jeseni zna biti nekoliko hladno. Ampak ne v Camp-letki, če seveda uporabljaš kalorifer. Nam se je kot zelo uporaben pokazal manjši kalorifer, ki ima moč 2kw. V Banovcih, na prvem našem kampiranju se je znotraj ogrelo do 24C (vsaj po spominu).

Moja srnica je celo ugotovila, da se ga da »naštelat«, da ponoči le dogreva. To pomeni, da ima ta naš »poceni kaloriferček« termostat, kjer naštelaš temperaturo, da ponoči ni prevroče.

Naš kalorifrček smo kupili v Merkurju in zanj dali cca 50 EUR – gre pa za keramični De Longhi, keramični kalorifer, ki ima dve moči gretja, AntiFrost funkcijo, in pralni prašni filter. Fino je, ker se lahko lepo obriše in ne zavzame veliko prostora.

Kamp v LIgnanu je pozicioniran v središču mesta in bi ga najraje imenoval mestni kamp. To pomeni, da zraven ni plaže, je pa ta cca 500 m oddaljena od kampa. Poleti je v kampu verjetno res vse nagneteno, v času pred ali po sezoni pa mislim, da se da živet. Kamp je tudi super središče za spoznavanje okolice. Mi smo si ogledali kar nekaj mest: Gradež, Portogruaro, Bibone in Caorle. Seveda tudi sam Lingnano z 8 km peščenih plaž ni za odmet. Pa vendar ne moreš vseh dni preživet zgolj v Lignanu. Ljudje so zelo prijazni. Mi smo opazovali zbujanje tega turističnega mesta. Parkirnine začnejo računati po 1. ali 15. maju, odvisno od lokacije parkiranja. Zanimivo nam je bilo opazovati, kako se je dnevno večalo število turistov v mestu in hkrati kako so hiteli oskrbovalci s čiščenjem vseh možnih namestitev. In teh je res ogromno. Tudi Hemingway je obiskal to mesto in ga imenoval Florida Italije. Verjetno zaradi plaž in turističnih kapacitet.

Kamp se ponaša z ogrevanimi bazeni, pokritim fitnesom in zelo čistimi stranišči. Opazili smo, da jih čistijo stalno in niti en obisk teh posvečenih prostorov ni minil, da ne bi srečal čistilke. Kamp je tudi zelo lepo urejen in čist. Smeti ni. Je pa zapovedano strogo ločevanje odpadkov. V kampu so tudi zanimiva otroška igrala.

Na izletih nas je najbolj presenetilo mesto Caorle, ki ima polno ribiških bark in kaže vtis pravega ribiškega mesta. Nahaja se v Beneškem delu Italije. Mesto je tudi lepo urejeno, hiške pobarvane kot Janko in Metka hišice. Res lepo. Daje tudi vtis domačnosti.

Z ženko komaj čakava, da se vrneva.

Galerija Lignano

Galerija Caorle, Bibione in Portogruaro

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: