Sam svoj mojster – električar

Ob  vselitvi v hišo sva si z ženo privoščila pod elementne lučke v kuhinji s senzorjem. Ženina želja je bila, da se lučke čim manj vidijo, moja želja, da delajo in da bo žena zadovoljna.

Vsakič, ko sem šel sredi noči na WC – malo potrebo sem šel v kuhinjo, da so se omenjene super lučke prižgale in mi osvetlile pot mimo lego kock in drugih otroških zadev do WCja. Lučke so bile pregrešno drage. Ampak prav vsakič, ko sem šel na WC ali mimo kuhinje so mi pomežiknile in bil sem dobre volje. Ena taka lučka je stala 100 EUR, žena pravi, da 200 EUR. No če bi bila 200 EUR je ne bi kupil. Res pa da so bile ženi všeč. Ampak ni važno. Lučke so bile doma. Edini problem lučk je bilo, da so stalno žarnice »crkovale«. In sva stalno kupovala nove žarnice. Ampak, ker so bile lučke posebne, sva morala tudi žarnice kupovati v posebni – Elektro trgovini. Če sva imela srečo, sva dobila žarnico (cevno) v Merkurju.

Po nekaj letih stalnega menjanja žarnic nama je crknila pečica. Vsakič ko sva prižgala pečico, je vrglo ven varovalko. Po moško sem se lotil zadeve. Poklical sem električarja. Napaka je bila na grelcu pečice. Itak, da gre za normalno zadevo. Saj če varovalko ven meče je normalno, da pride do stika na grelcu.

Moja žena zelo rada peče. Pač ko ima voljo. Še posebej rada peče okoli novoletnih praznikov. In mislim, da je bilo to enkrat okoli takih mesecev, ko se peče pecivo. In je bilo treba to hitro popraviti. Itak sem moral ostati v njenih očeh junak. In seveda drug razlog je v tem, da potem ne rabim poslušat kako bi ona novo pečico. Tako s pirolizo. In če ima pirolizo je fajn, da ima zraven še paro. Taka je res super. In ta super pečica stane okoli 2.000 EUR.

Treba se je bilo podvizati. Hitro v akcijo po nov grelec za pečico in ma da pečica deluje. Rečeno storjeno. Pečica je delovala. NI bilo treba parne pečice za mojo čudovito ženo. Moja najdražja je žvrgolela ko sinička, ko sem junaško v zelo hitrem času uredil popravilo.

Ob obisku električarja sem povprašal velemojstra z elektriko v čem je problem, da stalno »pokajo« lučke. Odgovor: Pregrešno dragi senzorji. Če jih odstrani, bodo lučke manj crkovale. In rečeno storjeno. Tega je bilo dve leti ali več. Lučke nam ne delajo že cca leto in pol.

Zdaj pa je prišel zopet zimski čas, ko pridejo še posebej v uporabo pod elementne lučke. Ker nam ne delajo, sva se z mojo prečudovito ženo odločila, da jih zamenjava. Ne moreš verjet ampak na tem  segmentu praktično ni izbire.

Precizno oko moje žene po lepoti in kvaliteti ni našlo ustrezne lučke. Naloga je bila sila enostavna. Lučka mora biti taka, da sveti, da se je ne vidi, da nima transformatorja in da zgleda ok. Preiskala sva nekaj trgovin in končno našla v Merkurju skoraj pravo lučko. Tam sva vehementno izbirala celo med dvema. Eno daljšo cca 1250mm in eno malo manj kot 1200 mm. Itak sva imela vse mere v malem prstu, ker sva pred nakupom natančno premerila kaka dolžina lučk bo za nas najbolj ustrezna. Izbrala sva krajšo, ker je bila malenkost manj opazna (tanjša) od daljše.

Že ko sva se namestila v avto in je malo drobižek (tamala) ves čas nekaj čivkal je moja kraljica preverjala mojo sposobnost montaže lučke. Itak, da sem cel dec. Opomnil sem jo kako sem montiral luč v jedilnici.

Tam je bil takrat predlog, da luč namesti električar, potem je bil korak, če lahko samo pokažem kako bi videla, potem je bilo vprašanje, če bi znal in v roku ene ure je luč visela in gorela. Itak, saj sem rojen električar. Poln znanja. Naj povem, da sem v Ljubljani včasih hodil tudi mimo srednje elektro šole, tako je nekaj znanja padlo tudi name.

In pridemo domov. Takoj sem se lotil dela. Želel sem, da luči zmontiram še pred kosilom. In da pokažem moji muzi, da obvladam tudi to. In da ji dokažem, da sem mojster brez primere. Da sem zaupanje vreden mož, da sem skratka »za ožent« in da ji dokažem, da sem še vedno tisti v katerega se je pred 19 leti noro zaljubila in mu kasneje obljubila večno zvestobo.

Navijačim nosilce. Pripnem lučko. Odstranim vtikač, ker imam možnost vezave direktno na 220V. Gre ko po maslu. Zagotovo bom gotov v manj kot 10 minutah za obe lučki. Bolj enostavno ne more iti. Vidim kako me žena občuduje. V njenih očeh vidim zaljubljenost, ponos, vidim, kako prikimava, da mi gre dobro in mi zaupa. Zvežem kable in ponosno prižgem luč. Da bo zasijala v vsem svojem ponosu. Da bo zasijala kot še nikoli. Cela kuhinja bo razsvetljena pod pultom kot še ni bila nikoli in kljub temu, da je dnevna svetloba dovolj osvetljevala kuhinjo in da luči sploh ne bi potrebovali, ta hudič ni hotel zasvetiti.

Ker sva kupila dve lučki, vzamem kabel od druge luči in preverim. Kabel vtaknem v vtikač in luč dela. Namontiram drugo lučko in isti problem. Če luč normalno vklopim v vtikač, dela normalno. Če zvežem direkt na 220V ne dela. Moje znanje o elektriki se je tukaj končalo.

Žena me ni gledala več tako zaljubljeno. V njenih očeh sem videl tisto kar so kasneje njene mehke ljubeče ustnice povedala: Zrihtaj!!!

Ker sem Slovenec iščem rešitev. Po vzoru Mira Cerarja – bivšega predsednika vlade. Dam vprašanje na FB.

Prvo se javi bratranec. Ni minila skoraj minuta od moje objave. In nima svojega profila. Prepričan sem, da mu je prijazno razložila njegova žena, da me mora poklicati in rešiti problem. Po videnem – slikah tudi njemu ni bilo jasno kaj bi bilo narobe.  Dal mi je nekaj super napotkov, zaželel srečo in me prepustil na nemilost moji ženi.

Drugo se javi sosed. Tudi on nima FB profila. Tudi žena… Pride, preveri z merilcem elektrike in ugotovi, da v enem kablu ni elektrike, v drugem je. Še prej vpraša čemu so stikala. Ker vprašanja nisem dobro razumel, sem nekaj zbluzil. Rezultat: Ena lučka dela in nakazana rešitev za drugo lučko.

Seveda tudi on da pripombo, da je pri nas doma nekoliko bolj strogo. Žena je takoj postavila datum kdaj morata obe lučki brezhibno delati. V njegovih očeh sem videl malo strahu in občudovana, kako zdržim ob taki krasotici, ki postavlja roke.

Teh datumov pravzaprav ne razumem. Saj vedno vse zrihtam. Včasih traja malce dlje. Tako sem pred kratkim testiral koliko časa lahko pomivamo posodo na roke. No cca 14 dni. Po 14 dneh je žena poklicala majstra, da se je znebila 70 EUR in je stroj spet delal. Jaz bi to uredil ceneje. Samo sem rabil čas za premislek…

Preverjamo svetlobo v kuhinji – navdušeni glede lučk. Že delam načrte kako bom speljal iz delujočega kabla kabel po prikritem kanalčku in bo luč delala tako kot je bilo planirano. Takrat žena pritisne stikalo in luč se ugasne.

V trenutku se mi je stemnilo pred očmi. V kablu seveda ni bilo elektrike, ker je bilo stikalno ugasnjeno.

Zdaj lučki delata perfektno. Edino kar moram, moram še skriti kable, da bodo nevidni. Pa naj povem še, da me je dvakrat streslo z elektriko  – vsak kabel po 1x.

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: