Odmor od kajenja

V nedeljo bo minilo šest tednov. Pazi, gre za res ŠEST tednov. To je mesec in pol, mogoče kak dan manj. Lahko rečemo, da gre za 42 dni. Skratka pa kar nekaj letih kajenja. Številka je v bistvu grozna, sem se odločil, da si vzamem pavzo od kajenja. In zakaj? Ker sem si že tolikokrat rekel, da bom nehal kadit, da je bil že čas, da to naredim. Ker so mi punce (hčerke) že tolikokrat rekle, da moram nehat kadit, da me je bilo kar malo sram, da še kar vztrajam Žena je pa itak obupala že pred leti, da bo sploh kdaj prišlo do tega. Pa ne zaradi drugega, namreč tolikokrat kot sem poskušal, še sam sebi nisem verjel več.

In potem se je zgodilo. Klik v glavi, da si to res želim. Pa tudi malo sem v tistih letih, da pravzaprav nisem več tak frajer, če imam cigaret v roki. Mislim, da sem večji, če ga nimam. Pa tudi toliko denarja kot zapraviš za tega hudiča, ki je preprosto ena draga razvada. Sploh če si pokadil toliko kot jaz.

Najbolj mi je šla na živce od vsega odvisnost. Namreč, da ne morem nehat, ko se odločim. To je bila največja napaka. To me je najbolj bolelo. Enostavno sem bil odvisen. In odvisnost ni nikoli dobra. Vsaj meni osebno ne.

Aja in se je zgodilo. Povabilo na pregled k splošni zdravnici. In ker zdravnice ni bilo je rutinski pregled naredila sestra. Saj je bilo vse v redu. Ampak pihat pa nisem mogel. Ampak pihat nisem mogel zaradi tega, ker sem imel tak muskl fibr, da to ni res. Dan prej me je ena od Fabjank na mivki zgodila ko kretena. Da ne bo pomote govorimo o odbojki. In ne o čem drugem. In mivka ne prizanaša. Fabjanke pa tud ne. Skratka muskl fibr je bil in težko sem pihal. In si rečem: To je tvoja priložnost. Ni problem muskl fibr ampak imaš že tako uničena pljuča, da ti bo dohtarca rekla, da moraš nehat. He. To bo to. To bo prava brca v rit. Seveda, ker nisem dobro pihal, sem dobil vabilo na še en pregled. Tokrat k zdravnici. Pridem tja. Mi najprej pove, da sem se zredil. Tega tudi nisem želel slišat. Ampak ok naj ji bo. Njeno sokolovo oko, ker je pa dohtarca, je ugotovilo, da sem pridobil 10 kg. Sploh ne vem od kod. Saj polet praktično nisem nič športal :). In potem se lahko delam neumnega od kod sem pridobil 10 kg.

Grem še enkrat pihat. In seveda pihnem tko kot je treba. Pa je šla moja brca. Ampak ker pač ne morem biti tiho sem ji povedal, da sem upal, da bom dobil  brco v rit. Zdej pa nič. V bistvu je ona vse zaj… Moj master plan. Moj veliki načrt. In mi reče, da mi pravzaprav tega iz etičnih razlogov ne more rečt, da moram nehat kadit, ker pač to ni res, saj se na mojem zdravju to niti ne pozna kaj dosti. Matr pa ta etika. Pa sej bi jo prekršla v moje dobro. Da pa mi seveda lahko to predlaga. Pa nej ona predlaga to komu drugemu. JEST RABIM BRCO V RIT. In to ogromno. In jest lahko njej tudi predlagam, da ona da meni brco v rit, ki pa je na podlagi njene klinčeve etike ne bom dobil. Pa zakaj mamo dohtarje?!?! Videla je mojo vidno razočaranost in me vpraša: Pa bi vi res rad nehal kadit? In moja usta so se komaj ustavila z nasmehom pri ušesih. Še dobro, da imam ušesa, ker drugače bi bil postal jaz en sam velik nasmeh. In moj odgovor; JAAAAA.

In greva na pot. Se odločiva, da mi PREDPIŠE neke čuvene tabletke, ki bojda dobro pomagajo pri odvajanju od kajenja. In lahko jih dobiš samo na recept. Do lekarne sem po mojem tekel, skakal od veselja. Dobil tabletke. Prebral opozorila – bolje, da jih ne bi. In šel na pot odvajanja, pardon odmora od kajenja. Ni mi uspelo 8 dan, kot sem si rekel. Uspelo pa mi je nekje 14 ali 15 dan. Torej v 14 dneh. IN od takrat sem  CLEAN. Tabletke sem papal potem še kak teden in nehal tudi s temi. Malo sem se ustrašil opozoril, ki jih prejmeš. Samo eno opozorilo se je uresničilo. In sicer NESPEČNOST. Mešalo se mi je. Ampak to je bila najhujša zadeva pri moji poti. Spal sem po max štiri ure dnevno. Ampak danes lahko rečem, da se je splačalo. Vesel sem ko Marija. Navdušen. Še posebej, ker mi je uspelo. Ponosen sem nase.

Doma imam še vedno pol škatlice cigaret. Te me opominjajo. Da so tam, če si bom zaželel. Ampak ne bom. So bolj kot opomin, da naj tega ne storim.

Vse mi gre. Ob kavi cigareta ne pogrešam več. Najhuje je bilo po športni aktivnosti. Takrat bi ga POŽRL. To je trajalo še kake tri ali štiri tedne. Zdaj je dobro. Jutri grem prvič ven, no v družbo. Jutri bo hud preizkus. Bomo videli. Se bom potrudil, da zdržim…

3 thoughts on “Odmor od kajenja

Add yours

  1. Upam, da je šlo tudi, ko si šel v družbo. Da se, res se da. In to govori huda bivša odvisnica, ki je pokadila več kot 1 škatlo na dan.
    Tri leta je minilo od mojega zadnjega. Če lahko jaz lahko kdorkoli. 😀

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: