Za koga je zanimivo sponzoriranje kluba, ki se ukvarja s športom imenovanim Varpa?

Prevečkrat se zgodi, da športni klub pošilja svoje prošnje/predloge za sodelovanje vsepovprek brez kakršnegakoli razmišljanja. Sočasno pošlje predlog sponzorstva podjetju, ki se ukvarja (primer) z izdelavo izredno zahtevnih čipov, ki jih vgrajujejo v računalnike in samostojnim podjetnikom, ki se ukvarja z izdelavo vhodnih vrat. Da pa bo primer še nekoliko bolj zanimiv recimo, da gre za šport varpa.

Za lažje razumevanje varpe, naj povem, da gre za šport podoben »balinčkanju« in izhaja iz časov vikingov. Vikingi so se kratkočasili z metanjem okroglih, dodano posebej oblikovanih kamnov v bližino zapičene palice. Varpanje je najbolj popularno na Švedskem.

Za sponzorstvo se odločajo podjetja z namenom doseganja različnih, v večini poslovnih  ciljev. V večini gre za cilje povezane s povečanjem prepoznavnosti oziroma povečanjem prodaje produktov ali storitev končnim kupcem. Če analiziram športni klub Varpe, ki je poslalo predlog sponzorstva podjetju, ki se ukvarja s prodajo čipov podjetju, ki izdeluje računalnike. Glede na to, da so računalniški čipi produkt sodobnosti ta dva partnerja nista ravno za skupaj. Nekdo, ki se ukvarja s sodobnostjo in klub, ki izhaja s športno disciplino, ki se je igrala v večini med 8 in 12 stoletjem. Povezavo med tema dvema podjetjema izredno težko vidim. Prav tako se v večini primerov za sponzorstva odločajo podjetja, ki prodajajo končnemu kupcu ali pa potrebujejo promocijo za namen povečanja prepoznavnosti. Menim, da računalniško podjetje ne potrebuje ne enega ne drugega.

Na drugi strani imamo izdelovalca vhodnih vrat. Se pravi povezava med lesom in kamnom in seveda ne pozabimo med leseno palčko. In glede na to da varpa ni izredno poznan šport, težko verjamem, da bo naš samostojni podjetnik investiral svoj težko prigarani denar v sponzorstvo kluba, ki se ukvarja z metanjem varpe (tako se imenuje kameni disk). Prepričan sem, da bo ta naš podjetnik raje investiral v prisotnost s stojnico na kakem sejmu (če bo le imel čas).

In za koga bi bilo sponzorstvo varpe primerno? Zagotovo bi bilo primerno za podjetje, ki se ukvarja z obdelavo kamna bodisi končnemu kupcu, lahko pa tudi podjetju, ki se ukvarja zgolj z dobavo kamna oziroma podobnih materialov kamnosekom ali podobnim podjetjem.

Prepričan sem, da bi tovrstno podjetje lahko izkoristilo priložnost, da predstavi s pomočjo varpe dodatno uporabno vrednost njihovega glavnega materiala. Ali pa zgolj vzbudi zanimanje z inovativno promocijo. Tako bi lahko izdelalo varpa »balinčke« jih podarjalo svojim poslovnim partnerjem, priredilo inovativno poslovno srečanje na sedežu kluba varpa, seveda če ima le ta svoje klubske prostora. Seveda bi moral naš klub varpe tudi od delati svoje. Tako bi se moral klub skupaj s sponzorjem truditi za promocijo tega športa. Glede na to, da je balinčkanje dokaj popularno v Sloveniji, menim, da to niti ne bi bilo tako težko saj za igranje varpe ne potrebujemo prav veliko prostora, hkrati pa si dostikrat želimo novih izzivov.

Pri promociji varpe se morata truditi oba. Sponzorju ne bi smelo biti dovolj, da podeli nekaj finančnih sredstev v zameno za oglas na spletni strani kluba, našitkom na klubskih oblačilih, nalepko na avtomobilu društva in dovoljenje za uporabo imena kluba pri morebitni svoji promociji. Sponzor se mora truditi pri promociji Varpe v Sloveniji, saj gre za docela nepoznan šport. Tako lahko izdela pripomočke za igro in jih podarja kot poslovna darila, predstavlja varpo v svojih medijih (splet, socialna omrežja), povabi partnerje na druženje ob »varpanju«,… uporabi smiselne elemente varpe (fotografije igre) za namen svoje promocije.

Klub se mora prav tako truditi, da vzbudi zanimanje za igranje varpe pri čim večjem številu ljudi. Lahko pripravlja razne promocijske aktivnosti za popularizacijo športa. Ob tem seveda promovira svojega sponzorja. Prav tako sponzorju pomaga z raznimi nasveti, kako najbolje izkoriščati varpo v promocijske namene.

Tovrstna smiselna sodelovanja lahko prinesejo dolgoročna sodelovanja in skupen razvoj. Seveda pa morata biti pri tem aktivna oba. Oba se morata zavedati, da se ob podpisu pogodbe delo šele začne in ne konča. Takrat sta si obe stranki pravzaprav »kupili« vstopnico za sodelovanje. Če pa jo bosta izkoristili pa je odvisno od njune želje po sodelovanju.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: