SUUNTO AMBIT 2 R

Po razmišljanju več kot en mesec sem se odločil. Namreč naročil sem novo uro. SUUNTO AMBIT 2 R. To pomeni, da bom zamenjal POLAR RC3 GPS HR. Zakaj sem se odločil za to?

Kot prvo sem se naveličal POLARja. Kot drugo mi je oblika POLARja res grda. Pač vsake oči imajo svojega malarja. Kvadratna oblika ure mi pač ni všeč. Tudi sam design ure je precej pust.

Funkcionalnost ure mi je sicer všeč pri POLARju vendar mi gre na živce, ker moram čakati cca 30 sec ali včasih celo več, da se poveže s sateliti. HR pas se sicer poveže dokaj hitro, zadnje čase pa imam veliko problemov pri izmeri VO2max vrednosti. Dogaja se mi, da merim vrednost več kot 5x, da mi jo izmeri. Pri teku pa se mi pojavlja, da se vrednosti (pre) hitro spreminjajo. To pomeni, da mi izmeri utrip tudi 230 ali več. Po mojem je to tudi teoretično nemogoče. Ker ko pa deluje OK mi vrednost utripa ne pride nad 200. No to so že ekstremi, ki pa se praktično ne pojavljajo. Glede na to, da tečem po hribih mi POLAR ne kaže višine.

SUUNTO AMBIT 2 R je dejansko popolnoma nova ura. SUUNTO jo je predstavil trgu nekje v mesecu marcu/aprilu letošnjega leta. Posledično to pomeni, da je predstavljenih dokaj malo uporabniških izkušenj. Tiste pa ki so, so jih napisali SUUNTO navdušenci. Po drugi strani sem se opiral na brata te ure in sicer SUUNTO AMBIT 2, ki jo ima kolega in je hkrati nekaj več komentarjev na voljo na spletu. Tako so prvi komentarji , da se zelo hitro povezuje s sateliti (GPS), da je precej natančen pri izmeri srčnega utripa, poleg tega ima možnost nadgradnje z raznimi appi. Če primerjam SUNNTO AMBIT 2 in SUUNTO AMBIT 2 R je razlika v tem, da je slednji dejansko namenjen teku (v večji meri) in ne raznim drugim športom. No sam se ukvarjam s tekom in kolesom, vendar je primarni šport TEK, sledi kolo. Za želje in ambicije, ki jih imam je omenjena ura dovolj dobra tudi za kolo. Prav tako je v primerjavi s full verzijo (AMBIT 2) precej cenejša. To pomeni cenejša za skoraj 200 EUR, odvisno pač od tega kje kupuješ, ker se cene precej razlikujejo.

Pri izbiri sem se precej opiral tudi na recenzijo DC RAINMAKERja in primerjavo med POLAR in SUUNTO (modela RC3 in AMBIT 2 R).

Zdaj čakam, da jo prejmem. Vmes študiram še dodatne funkcionalnosti, aktivnosti ure.

polar suunto

 

O sami razliki med delovanju bom lahko napisal tudi kaj naknadno, ko tudi sam preizkusim SUUNTO AMBIT 2 R.

5 thoughts on “SUUNTO AMBIT 2 R

Add yours

 1. Saj ima Polar RC3 GPS tudi prikaz višine preko GPS. Kako misliš, da ti ne prikazuje? Res pa je, da dokler prvič ne dobi lokacije vsaj 5 satelitov, te vrednosti ne prikazuje.
  Kar se tiče dizajna mogoče Suunto komu lepša, je pa Polar vsekakor veliko bolj prijazna na roki, saj je manjša in pa, najpomembnejše, veliko lažja (skoraj polovico oziroma več kot 30 g). Edina pomanjkljivost je to, da se ne da nastavljati interval zajemanja GPS podatkov in zato baterija trpi in ni primerna za kakšne gorske podvige ali daljše traile.

  1. Moja prikaza visine ni imela. Mesec ali dva kasneje so to dodali. Dizajn pravim vsake oci imajo svojega malarja… Glede teze… Nisem obcutljiv za toliko gramov… Glede pomankljivosti zajemanja gps signala ga kot takega ne stejem. Ura zdrzi z enim polnenjem 12 ur… No meni se ni nikoli iztrosila… Meni je slo najbolj na zivce cas povezovanja, ker si moral uro prizgat predenj si si obul copate. Se najvecji minus pa je bilo,prikazovanje utripa. Tukaj je prislo pa preveckrat do napak.
   Na morju sem opazil se eno pomankljivost…vodotesnost. S SUUNTO sem plaval v morju. Z omenjenim polarjem to ni priporocljivo.

   Pod crto lahko recem, da sta obe uri v redu. Meni osebno Suunto bolj vsec.

 2. Živjo,

  vaš blog sem našel mimogrede, ker sem vtipkal polar rc3 gps. Rad bi namreč kupil omenjeno uro, čeprav se še nisem 100% odločil. Problem je, ker še nikoli nisem tekel z uro in ne vem kaj izbrati. Rad bi eno tako lahko, nemotečo pri nošenju, z gps, ter višinometrom. Vsi moji znanci mi odsvetujejo garmin, ter pravijo da so polar super ure. A ko pogledam kdo od njih jih dejansko uporablja in ima izkušnje? Noben. Zato veliko berem in iščem informacije. Zelo me je začudilo, da ste po dobrem letu dni uro že prodali.

  Prav tako mi je zanimivo, da ste razmišljali da imajo te zadeve samo profiči. Kakšno mišljenje imate danes?

  Lep dan vam želim, David

  1. David pozdravljen.

   Moja izkušnja s POLAR je bila OK. Komentarji so bili naslednji (dodajam še primerjavo SUUNTO AMBIT 2 R), ker le to lahko primerjam/imam izkušnje. Polar se počasneje poveže z GPS. Včasih 30 sec, včasih malo več. Suunto (če je kakšen teden na Off) potrebuje ravno tako do 30 sec, drugače takoj.
   Pri POLARju mi je nagajal pas/povezovanje. Včasih je imel tudi težave, da mi je utrip izredno poskočil. Pri SUUNTO se to ne dogaja. Ampak to se je dogajalo pri POLARju po enem letu uporabe. SUUNTO imam zdaj cca 8 mesecev in se to ne dogaja.
   PRi obeh je ok, da baterija drži dovolj dolgo za teke, kot jih izvajam zdaj. Ampak mislim, da bo problem v roku leta ali dveh, ker se podajam na daljše teke. To bom reševal kasneje (teki daljši od 8 ur). Menim, da sta obe uri dovolj dobri za nas amaterje, je pa dosti pomembno kako globoko lahko sežemo v žep za nakup tovrstnih artiklov.
   POLAR ima v primerjavi nekaj funkcij boljših v primerjavi s SUUNTO. Lahko pa da jaz nisem ugotovil. To je recimo piskanje ob previsokem srčnem utripu oziroma če delaš tek glede na utrip. Pri POLARJU te s piskom opozori na prenizek/previsok utrip, SUUNTO tega nima. Pri SUUNTU mi je všeč, da lahko dodajaš aplikacije. Pri POLARju mi je malenkost boljša aplikacija, ki je v primerjavi s SUUNTO nekoliko toga.
   Sam si merim VO2max, ki je po mojem mnenju pri POLARju mogoče nekoliko manj pravilna (ampak to je samo moje razmišljanje), saj ti pri SUUNTU zmeri glede na tek, ki ga delaš, pri POLARju pa to delaš v mirovanju. Po drugi strani pa pri POLARju lažje vidiš napredek oziroma bi bilo enako pri SUUNTU, če bi delal zadevo precej konstantno v smislu, da imam enkrat na teden ali na 14 dni isti/podoben tek. Ampak konstanta mene ubija. Tečem kot mi ustreza tisti dan.
   Moja izjava, da imajo te zadeve samo profiči je razumeljena mogoče nekoliko napačno, sem pa tudi sam nekoliko grobo zapisal. Popravek bi bil, da imajo te zadeve tisti, ki se želijo nekoliko resneje ukvarjati s tem oziroma delajo neke redne treninge in s tem spremljajo svoj napredek. Drugače bi bil telefon kot motivator čisto dovolj.
   Sem pa našel eno super stran (ne vem, če jo omenjam v blogu), ki daje kar dobro primerjavo med urami: http://www.dcrainmaker.com/ Namreč gre za človeka, ki je pretestiral precej ur in naredil dobro primerjavo med njimi. Meni je ta stran dosti pomagala.
   Mislim, da je pomembno pri izbiri ure predvsem kakšen tip treninga delamo, kaj želimo doseči oziroma kam gremo. Predvsem je pri tem potrebno razmišljati nekoliko širše, da se ne ujamemo v past, da kupimo “preslabo” uro in jo potem po letu dni želimo zamenjati.
   Še pomembno, kar sem ugotovil naknadno. SUUNTO ima možnost stalno prižgane osvetlitve med tekom. Glede na to, da tečem ponoči mi je ta “feature” zelo všeč. NAmreč na uro vidim tudi ponoči (ne rabim pritiskat” gumbov, poleg tega pa mi omogoča malo več varnosti na teku, ker včasih tečem tudi ob cesti. Verjamem da sem zaradi tega melenkost bolj viden. Baterije same pa to en izčrpava ne vem kako močno.
   Povezljivost z računalnikom imata oba OK.
   Poleg tega se mi je pri POLARJU zgodilo, da na nekaterih območjih pade GPS signal. POLAR je posledično napačno računal. SUUNTO ali je povezljivost z GPS boljša ali pa je vklopil svojo funkcijo in sicer neke vrste pedometer, tako da ni manjka poti in napačnega izračunavanja.
   Pri meni je bilo še to, da mi je POLAR res grda ura. Je funkcionalna ampak mi je pomembna tudi estetika. Suunto mi je bistveno bolj všeč. Ampak to je na podlagi pregovora “Vsake oči imajo svojega malarja”.

   Upam, da sem dal neko mnenje. Ali pa vsaj delno odgovor. Je pa po resnici tako, da bo vsak hvalil svoje. Na to tematiko je precej debat na tekaškem forumu. Vsekakor predlagam ogled…

   Če potrebuješ še kaj, sem seveda na voljo.

   LP

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: