Priprava na maraton

Torej odločil sem se. Priznam. In sicer, da na Ljubljanskem maratonu odtečem točno to. Maraton, ki meri 42,195 km. Cilj je torej postavljen. Časovna izvedba tudi. In trening se je pričel nekje pred tremi tedni ali pa še kak teden prej. Vmes sicer tudi kolessarski maraton Franja, ki sem ga štel kot del treninga za maraton in pa Škofjeloška nočna 10ka.

Ampak brez muje si še čevelj ne obuje. Sprva je bila ideja za trening, da vsak teden podaljšam tek za 10%. To pomeni, da redno tedensko podaljšam kilometre. Potem sem se pogovarjal z bivšim sošolcem, ki se je začel ukvarjati z novo vrsto vadbe po trenerki ali konceptu Neilla Rey. Odločil sem se, da bom k tej moji vadbi dodal še tovrstne vaje. No pa se je pojavil še moj sodelavec, tekaški buddy, ki je takoj povzel pobudo in mi prinesel kar program tekaške vadbe za omenjen podvig. Sicer sem razmišljal, da bi delal program po veliki tekaški knjigi, pa sem se odločil, da bom delal program, ki mi ga je prinesel ta moj tekaški buddy s tem, da ga bom malenkostno spremenil. Seveda sem se pozanimal o spremembah pri njemu. Namreč treninga ne bom čisto upošteval. Namreč razlika bo v tem, da bo pri krajših tekih nekaj več kilometrov. Druga sprememba je, da dodajam zgoraj omenjene vaje, tretja sprememba pa je, da bo verjetno vsaj enkrat na teden hribčkanje. To pomeni tek po mojih hribčkih in dolincah. To sicer pomeni na eni strani težjo, na eni strani pa lažjo vadbo. Kaj pa jaz vem. Vem samo, da mi paše.

Zdaj zaključujem prvi teden. Prvi teden itak ni šel po predlogi. Namreč do danes bi moral narediti 3 teke, pa sem naredil le dva. Po drugi strani sta pa oba skupaj nanesla kilometražo vseh treh skupaj. Poleg tega je bil eden po hribčkih. Jutri pa gremo na daljši tek. TO pomeni, da imam v planu narediti 16 km. Glede na to, da sem jih v torek med 13 in 14 (crknil gps na uri) menim, da to na bi smel biti večji problem. Seveda bo omenjeno šlo tudi v ustrezni hitrosti. Počasi namreč.

Prve spremembe mojih tekaših zgodb zadnji mesec je to, da se mi je utrip med tekom umiril. To pomeni, da ne posegam po izjemno visokem utripu pač pa sem zdaj na nekje 160 utripov na min (seveda v času teka). Prej je bila ta številka 175…

Upam, da se jutri zbudim dovolj zgodaj, da grem na tek in da si še prej izmerim utrip. Sicer te zadeve ne delam iz tega, da bi mučil pač pa zgolj zaradi radovednosti, da vidim, kaj se dogaja z mojim telesom.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: