Tekma – prva zmaga

Danes sem se udeležil nore večerne tekme.

Tekma se je odvijala kar na domačem koncu. Razdalja 8:49 km, višinskih metrov: med 340 in 350 m (Polar vsakič malo drugače pokaže). Tekma se je odvijala ponoči, torej je šlo za večerno tekmo. Lokacija: krog okoli Starega vrha. Začetek tekme ob 21:06.

Na štartu se nas je pojavilo zgolj 5 pogumnih tekačev, ki smo se bili pripravljeni zoperstaviti s temi težkimi razmerami. Po oceni, ko sem se pojavil na štartu sem opazil, da gre za dokaj enakovredne tekače, med katerimi pa sem se počutil vseeno nekoliko boljšega, saj sem zadnje čase dokaj dobro treniral. Vsaj v primerjavi z njimi. Tudi progo sem odlično poznal. Na tej progi sem že treniral v različnih vremenskih razmerah kot so noč, pa noč pa ponoči in ob različnih temperaturah, vse med 5 in 12 stopinj, poleg tega sem sam tekel na tej progi tudi, ko je bilo na progi tako blato kot sneg.

En junak se je pojavil celo brez čelke (nočne svetilke na čelu). Ko sem preveril kakšne športne copate uporabljajo sem videl, da trije od petih uporabljajo Nike Goretex, dva pa sva se odločila za Mizuno. Zanimiva izbira. Pričakoval bi, da se bodo prav vsi odločili za poletno verzijo tekaških copat. Res pa je, da je teren na nekaterem delu prav gozdnat, v večini pa je asfalt in nekaj malega makedam. No verjetno so pričakovali, da bodo tla drugačna.

Sam sem se odločil za Mizuno in na koncu se je izkazalo, da je bila moja odločitev pravilna.

Ko je končno počila pištola sem takoj povedel. Po prvem kilometru sem videl, da imam dober tempo, hkrati pa sem že izgubil vse zasledovalce. Že v prvem kilometru sem si nabral 29 sec prednosti pred drugo uvrščenim. Vendar pa 29 sec prednosti na takem teku ne pomeni kaj dosti, saj si lahko hitro ob prednost, če ne nadaljuješ pravilno. Tudi drugi kilometer se je pokazal, da imam dober tempo. Nabral sem si še dodatnih 20 sec prednosti. Torej sem imel že malo manjk kot minuto prednosti. Noge so bile kar spočite in so lepo tekle. Tudi glava je dobro delala. V tretjem kilometru se je že kazalo, da mi gre izjemno. Žal pa mi je ura pokazala, da imam v tretjem kilometru enak tempo kot drugo uvrščeni na proti. To me je dodatno podžgalo in sem si v dodatnem kilometru prodobil dodatnih 39 sec prednosti, kar pa me je takoj stalo davka, sem v petem kilometru izgubil skoraj vse pridobljeno iz četrtega kilometra, saj sem samo v zadnjem kilometru izgubil cca 29 sec težko pridobljene prednosti. Kljub temu pa sem imel še nekaj malega več kot minuto prednosti, ki je nisem smel izgubiti, pač pa pametno vnovčiti, če bi bilo potrebno in bi bila kje kriza, da bi malenkost počil oziroma poslabšal tempo. Kljub temu sem se počutil dobro in v nogah sem imel občutek, da imam še dovolj moči, da še izboljšam rezultat. Res pa je, da se je v zadnjem kilometru pot začela vzpenjati zato sem tudi izgubil dragocene sekunde. Pa vendar sem v šestem kilometru pridobil še dodatnih 12 sec prednosti. Zdaj se je pot začela spuščati, kar pomeni konec višinskih metrov, zdaj le še brezskrben napad dol. Tukaj sem vedel, da sem najmočnejši in v zadnjih dveh kilometrih pridobil še dodatnih 40 sec.

Tekmo sem končal kot prvo uvrščeni z naskokom 1 sec manj kot 2 minuti. Zadnji tekmovalec je pritekel v cilj za mano 16 minut in pol. Tretje uvrščeni je za mano zaostajal 3 min in 29 sec. Vsekakor sem s tem dosegel svoj PB (personal best).

Seveda je šlo za tekmo med mano, mano, mano, mano in pa mano. Namreč prvič sem šel to progo teči pred tremi tedni. V tem času sem tudi res precej napredoval. To se vidi tudi po času v vmesnih kilometrih. Med prvim in zadnjih tekom sem izboljšal rezultat za kar 16 min in pol. Vsekakor pa je tukaj potrebno povedati, da sem prvič tekel po snegu in se celo malenkost izgubil oziroma skrenil poti in iskal pravo pot po snegu :). Torej ne gre za pravo primerjavo je pa vsekakor odlično za ego.

Vsekakor pa mi je všeč, ker imam občutek, da prav vsakič napredujem. In tudi vsakič se počutim naravnost odlično. Poleg tega mi je noro, da spravim hitrost teka na dokaj spodobno raven in sicer okoli 4 min in 10 sec za km. Seveda gre za tek navzdol pa vseeno je to bistveno hitreje kot ob ko sem začel s tekom. Pa ne pozna se le pri hitrosti pač pa tudi pri utrujenosti, ko pridem s takšnega treninga in pri samih kilogramih, ki sem jih v tem času izgubil. In vse to je bilo nehote. Je pa odlično. Počutim se izjemno in všeč mi je, da sem aktiven.

Še opomba glede tekmovalcev: tip brez čelke sem jaz, ker sem jo pač enkrat pozabil. Tipi z Nike Goretex sem tudi jaz z mojimi “zimskimi” copatami. Tipi z Mizuno copati pa sem tudi jaz z copati za normalno vreme (vse kar ni dež ali sneg).

Pa še poročilo POLARja za zadnjih krog:

Duration: 00:59:31, HR Avg: 174, HR Max: 183, Calories:1105 kcal, Distance: 8.49 km, Pace Avg: 06:58 min/km,Training Load: 242, Ascent 347,4 m

slikca “tekme” – časov z označenimi najhitrejšimi časi krogov/kilometrov

Sltekma

 

slikca  “mojega” kroga:

krog stari vrh

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: