Moj vrt

Spomlad je kar dobro zakorakala k nam. Sonce greje in čas je, da pričnem s sajenjem meni ljubih rastlinic od katerih bom imel v roku enega meseca že domačo “bero”.

Ker sem bil v času prvomajskih praznikov priden in sem okopal vrt, sem že lahko posadil prvo zelenjavo. Tako imam (še od lanske jeseni) posajen česen, ki že veselo poganja iz zemlje, pred kakim tednom smo posadili tudi že prvo solato. Tudi ta se že veselo kaže iz zemlje. Da je to mogoče smo kupili sadike in jih kot strumne vojačke, ki se bodo na debelo razbohotili, posadili na vrt. Tudi peteršilj je bil dan po isti poti. Se pravi smo malo goljufali, kar pomeni, da solata in peteršilj ne bosta “vzgojena” čisto iz nule po naše, pač pa samo od polovice… To pomeni, da bom lahko rekel, da imam napol domač peteršilj in napol domačo solato. Če bom komu to omenil me itak ne bo razumel…

Prav tako sem čez vikend posadil blitvo (komaj čakam, da vzklije in se izvleče iz zemlje), redkvice (super zadeva k žaru) in solata (tokrat semena), ki jo zgolj režeš. Danes pa še čebula. Danes je pravi dan (po ne vem kateri luni) za čebulo. Sicer ne dam kaj dosti na to ampak tašča pravi, da je pomembno. Tašči verjamem. Navsezadnje ima leta izkušenj, s tem pridobljenega znanja, pa tudi njen vrt govori v prid, da resnično obvlada sceno.

Ampak letos bo tudi naš vrt lep. Namreč zelo previdno in s pomočjo trikov sadim te naše rastlinice. Vse rastlinice (se trudim) bodo postrojene v vrstah, kot res čisto pravi vojački. Ko bodo pa te rastlinice pokukale iz zemlje bomo pa videli kako bodo zrasle. Upam, da bodo urejen, kot vojački ali pa kot da bi jih z glavnikom počesal, urejene.

Tudi letos se trudim, da ne hodim po vrtu kot slon. Namreč res pazim, da bo potka med gredicami čim manjša in da ne bo “avtoceste” pa tudi, da bo vrt ne samo učinkovit, pač pa tudi lep na izgled. Glede izgleda vem, da me bo basalo, saj ko bo ven prišel plevel, bo to sizifovo delo. Namreč ta hudič kar raste in raste. In sploh ne razume, da na mojem vrtu pač nima kaj delati. In če ga še tako pulim (pazi s koreninico vred, ker drugače je še bolj naporno) kar ne razume, da je to nebodigatreba, ki zamori rastlinice, ki tamo morajo rasti. Ampak zaenkrat vse izgleda super. Aja pa tudi pokrivam s koprenom. Letos me je žena naučila, da obstajata dva tipa koprena. Eden za poleti in eden za pomladi (jeseni). Razlika je v gostoti. Namreč poletni je bolj tanek, pomladanski/jesenski pa bolj gost. Le ta je tudi nekoliko bolj debel, da lažje/bolje zadržuje vlago, hkrati pa kot razumem, funkcionira kot neka topla greda.

Matr, to je cela znanost. Nikoli si nisem mislil, da je vrt tako zakomplicirana zadeva. Namreč res moraš upoštevati kar nekaj zakonitosti, da zelenjava na vrtu uspešno raste in da ni deformirana. Jap, to je zelo pomembno. Pri tem pa moraš paziti, da dobro zrahljaš zemljo, da mah ne prične poganjat (zemlja zbita pa neki povezano z vlago), da ne privabiš nepriljubljenih živali (krt je največji sovražnik, čeprav je risanka o krtku prav prisrčna) ter nekih deževnikov, ki to niso. Opisal bi jih kot ene zelo tanke in nagnusne stonoge. Potem moraš paziti, da zelenjavo pravilno razporediš po vrtu. Ene rastline niso dober sosed druga drugi. Tega ne obvladam pa tudi še ne razumem saj kolikor vem se ratline ne pogovarjajo med sabo in ne klepetajo zjutraj ob kavi. To pride za naslednja leta… V bistvu to razumem kot, da moraš povabiti arhitekta, ki ti bo zrisal kako bo vrt zgledal. On bo po mojem gledal tudi, da bodo ratline med sabo po velikosti in tako vrt ne bo kot neko neurejeno mesto, kjer je med kupom stolpnic tudi nekaj samostoj nih hiš. Hkrati pa bo pazil, da bodo vse te hiše in bloki imele ustrezno barvo strehe… Kr neki….

Pa upoštevat moraš lune…. Če ni prava luna, ne raste. No tega ne verjamem. Ker jaz, razen, če se slučajno zgodi, lun ne upoštevam. Pa vseeno zraste. Pa potem odmike med rastlinami, pa ustrezno gnojenje. Kolikor vem se zemlja, kjer raste čebula, ne gnoji. No jaz imam tudi tam pognojeno, ker nisem v štartu okopavanja predvidel, kje bo kaj posajeno. Pa vsako leto moraš menjat pozicije, se pravi plačevat arhitekta, pa določene rastline potrebujejo točno specifično gnojilo…

Skratka kr neki.

No v glavnem jaz sem naredil svoj štart. Uporabil trik, da bodo rastlinice rasle kot vojački (beri uporabil trakce)… Zdaj pa bomo videli.

20130508_191256 20130508_191306

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: