Politika

O (slovenski) politiki razmišljam že dlje časa. In že dlje časa mi gre na živce. In ko se sprašujem, če bi sam vstopil v politiko sem ugotovil, da NIKOLI…

In zakaj ne?

– Ker politika ni častno in pošteno delo. Da verjamem v to resnico, si lahko ogledamo koliko politikov je v sredi nekih sodnih procesov. Koliko politikov sumimo, da delajo nečednosti in neumnosti. Ta ne upošteva tega zakona, ta ne onega, ta ima črno gradnjo, ta ima takšno in drugačno preteklost, ta je že pokazal, da je prišel do tega in onega na nepošten način.

– Ker politiki niso častni ljudje. Zgledi kažejo, da vsak politik ostaja na svojem bregu. Nihče pa ni pripravljen sklepati kompromisov. Vsak verjame v svoj prav. Kaj pa če je “prav” nekje drugje? To se naši vrli politiki redko vprašajo ali pa nikoli. Vsaj jaz tega ne občutim.

– Ker kar nekaj politikov čaka na plačo in se “grebe”, da je v tej ali oni (strokovni) skupini. Pa čeprav ni strokovnjak na tem ali onem področju.

– Ker je vsak politik strokovnjak za nekaj. To me čudi. Ko v parlament pride 90 oseb, kar naenkrat pride 90 strokovnjakov. In zanimivo je to, da so vsi kar naenkrat strokovnjaki za področje, ki mu je dodeljeno ali pa se je zanj “zagrebel”.

– Politiki ne potrebujejo strokovnih svetov. Vsaj ne vidimo jih. Strokovni sveti, svetovalci (v pravem pomenu besede) bi lahko odločitvam močno pomagali s svojimi izkušnjami pa tudi s teoretičnim znanjem.

– Politiki so strokovnjaki na kar nekaj področjih, v zgodovini pa niso. Ali pa pišejo svojo zgodovino. Kar nekaj primerov iz zgodovine poznamo kako je kdorkoli rešil ta ali oni problem. In da bi se ozirali na preteklost, se raje ne, saj oni pišejo svojo zgodovino. Niti, da bi primere iz zgodovine uporabili ali pa jih morda nekoliko modificirali ne pride v poštev. Tega res ne razumem.

– Ko politik postane politik se spremeni. Spremeni se osebno. Sam imam kar nekaj izkušenj, ko je nekdo (prej normalen) človek postal politik, se je popoloma spremenil. Seveda na slabše.

– Politiki nimajo ustreznih “pedigrejev”. Izvolimo jih na podlagi stranke kateri pripadajo in ne na podlagi izkušenj točno določenega politika. Vsaj večina je taka.

– Politikov ne poznam. Poznam nekah suhoparnih opisov, ki niti malo niso podobni CVju…

– Politiki le redko pokažejo svoje uspehe. Le zakaj? Ne govorim, da imajo zgolj neuspehe, ampak večjih uspehov pa ne zasledim. To bi bil lahko pravi “pedigre”…

– Občutek imam, da politik zgolj “vleče” plačo. Ne trudi pa si te plače zaslužiti. Ali pa postane politik zato, da “uredi” kakšno svojo željo/potrebo in ne zato, da bi delal za dobrobit naše države.

– Politik, ko prejme kritiko se ne zahvali. Pač pa napade kot pobesnel … Namreč za “konstruktivno” kritiko bi se politik moral zahvaliti, saj s tem napreduje, se krepi in morda popravi kakšno napako, ki jo je storil on ali njegov predhodnik in namesto njega/nje opazil in opozoril na to napako nekdo  drug.

– Politik ni ustrezno plačan. Sicer pa kakšno plačilo bi si zaslužil? Nimam pojma. Vem samo to, da za cca 2.500 eur neto težko dobiš pravega strokovnjaka. Le ta dela (večinoma) v gospodarstvu, kjer je za svoje delo bodisi nagrajen, bodisi kaznovan.

– Politik, četudi strokovnjak na določenem področju, profesor,… ko uči svoje študente govori eno, dela pa povsem drugo. Se je obrnila plošča? Je pozabil tiste svoje lekcije, ki jih je dajal svojim študentom. Je pozabil na vso zgodovino, ki jo je prebral, predaval,…

– Politik ne izbira strokovnjakov. Pač pa izbira po nekem čudnem ključu, ki ga ne razumem… Več o tem

– Občutek imam, da ko politik postane politik, živi v nekem drugem svetu. In ne v tistem, ki ga je izvolil.

– Če politik sreča boljšega politika, nekoga s pedigrejem, nekoga, ki je morda celo strokovnjak na nekem področju, mu meče kolena pod noge, tako da se bodisi ta hitro polovi ali pa utihne. In pozitiven člen odide.

– Politik bi moral biti maks 2 ali tri mandate. Potem pa bi moral oditi iz parlamenta ali pa se prestaviti na neko svetovalno mesto. Namreč po mojem mnenju politika potrebuje svežino, svež kader, ki bi prinesel sveže ideje in pa sveže znanje.

– Politik bi moral imeti kar nekaj izkušenj na svojem področju, bodisi v gospodarstvu ali pa čem drugem. In to svoje znanje bi moral dokazati. Tako bi imeli zgolj strokovnjake…

No tole se je odpeljalo ne vem kam….

Skratka, politika me ne veseli.

POMEMBNO

S tem svojim sestavkom ne želim nikogar žaliti, nimam v mislih prav nobenega politika konkretno pač pa zgolj posplošujem … In objavljam zgolj svoje mnenje in svoje osebne občutke. S tem prav tako ne želim vplivati na mnenje kogarkoli.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: