Tekaška literatura

Po nekaj mesecih teka sem se odločil, da se bolje tekaško izobrazim.

Tek plus
Je revija, ki sem jo kot prvo naročil, da sem vsaj malo v stiku s to literaturo. Okleval sem med tekac.si in tek plus. Odločil sem se za slednjo in to na podlagi priporočila izkušenejšega tekača.

Tekaški forum
Je vsekakor najcenejši in najboljši vir informacij. Tam postaviš vprašanje in izkušenejši ti bodo z veseljem odgovorili ali pa vsaj podali svoje mnenje. Gre za tekače, ki so osvojili marsikateri ultramaraton in pretekli kar nekaj maratonov, nekateri pa so začetniki tako kot jaz. Je pa ena velika in zanimiva prednost tega foruma. V večini te tretirajo kot sebi enakega. In z redkimi izjemami nesebično delijo svoje izkušnje.

Knjige:

Do sedaj sem prebral tri knjige, zdaj prihaja na vrsto četrta.

Prebral knjigo avtorja Scott Jurek: Jej in teci. Gre za knjigo, ki jo priporočam vsakomur. Zelo zanimiva knjiga. Avtor obravnava svoje izkušnje, opisuje življenje, hkrati pa pretirava s prehrano od klasičnega jedca do vegana in potem spet vegetarjanec. Mislim, da se z njim  lahko poistoveti vsak malo bolj resen tekač. Žal mi je le, da premalo opisuje treninge in samo pripravo.

Več o knjigi v spletni knjigarni CICERON.

Druga knjiga, ki sem jo ravno tako “požrl”: Izpoved še enega ultramaratonca Dean Karnazes – izpovedi neustavljivega tekača.

Spet precej zanimiva knjiga. Ravno tako opisuje izkušnje. Z njim se se nekoliko bolj poistovetil, ker lepo kombinira službo, družino in tek. S tem, da je vse podrejeno teku. Všeč pa mi je tudi dobrodelna nota, ki je predvsem izpostavljena v zadnjem delu knjige. Vsekakor priporočam.

Več o knjigi v spletni knjigarni Sanje.

Tretja knjiga avtorja Samo Rugelj: Delaj,  teci, živi.

Mislim, da ena boljših knjig, ki sem jih prebral do sedaj.  Opisuje program teka priprave za maraton, hkrati pa avtor zelo življenjsko opisuje pot do svojega cilja. Nekoliko sem edino razočaran, da ne opisuje dovolj samega maratona, saj naj bi bil to “grande finale knjige”. Drugače pa izjemno balansiranje med “normalnim” življenjem in življenjem tekača. Po drugi strani pa hkrati opis same poti do želenega cilja. Več o knjigi 

In tako se izobražujem. Spoznavam žargon, spoznavam tek in sam napredujem. Žal je le čas tista ovira, ki me omejuje, da ne berem več.

Žena pravi, da tako ali tako tečem dve uri (skoraj dnevno). TO sicer ni res ampak… Tečem dejansko eno uro, no zdaj bo malo drugače, ker sem se začel pripravljati na ultramaraton Velebit 45km. Vidim pa, da bo to kar težavno. Namreč včeraj sem pretekel cca 10 km v klanec. Naredil nekaj več kot 450 višinskih metrov.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: